Dimana Glikolisis Kajadian
|

Dimana Glikolisis Kajadian? (Naon Glikolisis?)

Kantos kedah calik sareng heran naon Glikolisis sareng dimana éta lumangsung? Lamun enya, mangka anjeun dina tempat katuhu. Tulisan ieu bakal ngajawab patarosan, dimana Glikolisis lumangsung? (Naon Glikolisis?).

Dimana Glikolisis Kajadian

Naon Glikolisis?

Kecap Yunani "Glykos," nu hartina amis (gula), jeung "Lysis," nu hartina meulah atawa pamisah, mangrupakeun asal kecap "glikolisis".

Hasilna, glikolisis (atawa jalur glikolitik) nyaéta métabolik ngarecahna glukosa, gula jeung genep karbon, pikeun ngahasilkeun énergi.

Énergi dina bentuk adénosin trifosfat (ATP) diperlukeun pikeun kagiatan métabolik dina rupa-rupa organisme (misalna réaksi aub dina kontraksi otot).

Baca ogé:

Langkung seueur anu kedah terang

Ku alatan éta, pikeun ngaleupaskeun énergi kimiawi ieu, glukosa, sumber énergi primér awak, kudu direcah ngaliwatan sababaraha prosés di handap ieu.

Prosés métabolik ieu ogé discharges dua molekul piruvat jeung NADH (nicotinamide adénine dinucleotide), salian ti adénosin trifosfat (molekul tilu-karbon).

Leuwih ti kitu, peneliti Jerman Hans jeung Eduard Buchner, anu nyobian nyieun ekstrak ragi bébas sél, kapanggih glikolisis dina 1897.

Dimana Glikolisis Kajadian?

prosés awak

Dua fase glikolisis, anu lumangsung dina sitoplasma sarta ngarecah molekul 6-karbon glukosa, lumangsung di dinya.

Ogé, ngaliwatan runtuyan kajadian, glukosa dibagi jadi dua difosforilasi Molekul 3-karbon dina tahap kahiji.

Unggal sanyawa tilu-karbon ngalaman oksidasi dina tahap kadua, ngahasilkeun piruvat jeung dua molekul ATP dina prosés.

Hayu urang ngalenyepan sakedik deui, dimimitian ku hiji molekul glukosa dina sitoplasma.

tahap 1

hambalan 1

Molekul glukosa urang ngalaman fosforilasi jadi glukosa 6-fosfat, nu nahan lokasi intrasélular sarta poténsi mindahkeun fosforil.

Heksokinase, hiji énzim, ngatalisan réaksi ieu, nu merlukeun hiji molekul ATP.

hambalan 2

Fruktosa 6-fosfat, isomér glukosa 6-fosfat, dihasilkeun nalika konversi glukosa 6-fosfat.

Tapi, Fruktosa 6-fosfat gampang dibeulah sedengkeun glukosa 6-fosfat henteu, ku kituna léngkah ieu penting pisan.

hambalan 3

Babak séjén fosforilasi ngarobah fruktosa 6-fosfat jadi fruktosa 1,6-bifosfat, hartina duanana tungtung ranté kiwari boga gugus fosfat napel.

Kalayan bantuan hiji molekul ATP, prosés ieu nangkep molekul éta kaayaan fruktosa na.

tahap 2

Tujuan tahap kadua nyaéta ngagunakeun runtuyan fosforilasi oksidatif pikeun ngarobah dua molekul GAP urang jadi piruvat.

Urang bakal ngalengkepan tahap kadua hiji molekul GAP dina hiji waktu pikeun ngajaga hal lugas.

Hayu urang neruskeun ku genep léngkah ieu;

hambalan 6

Unggal molekul GAP dirobah jadi 1,3-Bisphosphoglycerate dina hambalan ieu. Ieu bisa condensed kana 1,3-BPG.

Leuwih ti kitu, 1,3-BPG dihasilkeun sabab gugus fosfat nu anyar kabentuk boga potensi signifikan pikeun mindahkeun fosforil. Beungkeut ieu bakal ngabebaskeun énérgi upami rusak.

Hiji molekul NADH, pamawa éléktron énergi tinggi anu bisa dipaké pikeun ngahasilkeun ATP engké nalika réspirasi sélular, ogé dihasilkeun dina prosés babarengan jeung 1,3-BPG.

hambalan 7

Ku cara miceun molekul fosfat tina 1,3-BPG jeung nambahkeun kana 3-phosphoglycerate, 1,3-BPG dirobah jadi 3-phosphoglycerate.

Ogé, énergi dihasilkeun ku kagiatan ieu dina bentuk hiji molekul ATP.

hambalan 8

Molekul phosphoryl-transfer sejen pisan energetic dijieun nalika 3-phosphoglycerate dirobah jadi 2-phosphoglycerate.

hambalan 9

Phosphoenolpyruvate, sok katelah PEP, dijieun tina 2-phosphoglycerate.

Samentara éta, zat ieu boga énérgi tinggi sarta akibatna teu stabil, gampang ngarobah kana piruvat dina prosés salajengna.

hambalan 10

Hasil ahir glikolisis nyaéta piruvat, anu dirobih tina PEP.

Leuwih ti kitu, jumlahna aya dua molekul ATP pikeun tahap kadua prosés jeung glikolisis sakabéhna, hambalan konversi ieu ngahasilkeun hiji molekul ATP tambahan.

Ieu nyimpulkeun tahap dua pikeun molekul GAP munggaran, kumaha oge, tahap hiji dihasilkeun dua molekul GAP, jadi tetep dina pikiran ogé.

Baca ogé:

Rincian More

Ieu ngan saukur ngandung harti yén pikeun ngolah molekul GAP kadua, anjeun kudu ngulang tahap 2. Jumlahna aya dua molekul NADH jeung dua molekul piruvat dihasilkeun salaku hasil tina énergi dileupaskeun salila prosés ieu.

Ogé, daur Krebs, anu biasa dikenal salaku siklus asam sitrat, nyaéta dimana piruvatna angkat saatos métabolismena.

Tungtungna, glikolisis nyaéta prosés nu ngarecah glukosa jadi dua sanyawa 3-karbon fosforilasi dina sitoplasma, dimana eta lajeng dioksidasi pikeun ngahasilkeun piruvat jeung dua molekul ATP.

Patarosan remen tanya

1. Dimana lumangsung Glikolisis?

Dina sitoplasma.


2. Naha Glikolisis Kajadian dina Sitoplasma?

Éta lumangsung pikeun ngabagi glukosa jadi dua sanyawa fosforilasi 3-karbon, anu teras dioksidasi pikeun ngahasilkeun piruvat sareng dua molekul ATP.


3. Dimana Glikolisis Mimitian sareng Tamat?

Dimimitian sareng ditungtungan nalika dua molekul piruvat gula tilu-karbon dihasilkeun dina tungtung glikolisis tina molekul glukosa awal.


4. Naon jeung dimana Glikolisis?

Glikolisis nyaéta prosés dimana glukosa direcah pikeun nyayogikeun énergi. Éta ngahasilkeun dua molekul piruvat, ATP, NADH, sareng cai.

Teu perlu pikeun oksigén sapanjang prosés, nu lumangsung dina sitoplasma sél. Makhluk aérobik sareng anaérobik ngalaman éta.


5. Naha Glikolisis Ngan Kajadian Dina Ati?

Éta lumangsung dina sél ati.


6. Naha Glikolisis lumangsung di jero atanapi di luar mitokondria?

Henteu, glikolisis lumangsung dina sitosol.


7. Naha Glikolisis Kajadian dina Unggal Sél?

Leres, glikolisis lumangsung nalika réspirasi sélulér dina sadaya sél hirup, kalebet anu aya dina manusa.


8. Naon 3 Tahap Glikolisis?

  • Tahap priming

  • Tahap pamisah

  • Tahap Oksidaréduksi-fosforilasi


9. Naon Ngaran séjén pikeun Glikolisis?

jalur EMP.

Tulisan ieu ditulis pikeun masihan anjeun pangaweruh ngeunaan dimana Glikolisis lumangsung sareng naon Glikolisis. Kami ngarepkeun ieu aya mangpaatna. Wilujeng diajar sareng hatur nuhun pikeun maca.

Posts sarupa

Leave a Reply

Email alamat anjeun teu bakal dipedar.